Att slå ur underläge är fantastiskt skönt. De yttre förutsättningarna är då kanske inte de bästa, ingen förväntar sig stordåd, man kan arbeta, testa, träna i sin egen takt utan press vare sig från andra eller sig själv.

Under skidåren var jag ofta i underläge, lyckades aldrig hinna i kapp de övriga träningsmässigt och skadorna radade upp sig. Jag hade dock en fantastisk coach, min far, som genom alla år matat mig med positivt tänk, en förmåga att se saker ur nya vinklar och gett mig möjlighet att skapa reservplaner. Det jag blev ”bäst” på var att träna i huvudet och trodde alltid att jag kunde prestera på topp då jag lika stod där på startlinjen. Detta gjorde att jag kunde slå ur underläge gång på gång och fick känna mig som bäst i världen i många lägen.

Jag gjorde dessutom min vardag till träningsmöjligheter då jag inte kunde träna som vanligt. I huvudet gjorde jag en promenad till ett löppass, en trappa till en intervall eller ett styrkepass, en lugn cykeltur från skolan blev ett distanspass och vidare så. Jag lurade mina muskler, använde mig av muskelminne i samband med mental träning. Om fler visste hur långt man klarar sig på lite rätt tänk.

I dags läget har jag också möjlighet att slå ur underläge. Häromdagen fick jag en sådan känsla då jag fick köra bil igen, en sådan enkel sak som man lätt tar för givet, att kunna ta sig dit man vill, när man vill. Jag har verkligen uppskattat min privata chaufför, min mor, som ställt upp och kört mig då jag behövt hjälp. Innan det började jag kunna klara mig mer och mer själv, innan det började jag kunna gå mer och mer. Innan det så kunde jag ta mig fram i rullstol.

Jag tror att om man ska orka motgångar måste man se tillbaka, ibland rätt långt, se sina framsteg på lång sikt. Är man i botten ska man inte titta tillbaka utan framåt, dit man vill nå med en rad delmål för att hela tiden känna att man lyckas. Tar man ett kliv tillbaka kan man se hur långt man hur kommit och var nöjd med de framstegen och då är det lättare att ta motgången och jobba vidare.

Så fram för fler motgångar så vi kan slå ur underläge… Eller? ;)

19 mar 2013