Kan ibland bli vansinnigt less på människor som verkar ägna hela sina liv åt att föra saker vidare, berätta om andra, fakta eller fiktion. Som om det är deras viktigaste uppgift i livet. Sprida vidare smått och stort och verkar anse det viktigt att vara den som berättar först, det ger möjligen mer poäng i skvallerstatistiken. Facebook-skvaller-stommen är idag kanske den största och värsta. Den når många väldigt snabbt. Men häpna nu, allt man hör och läser är inte sant! Än viktigare, för inte allt som kanske inte ens är sant vidare till ett helt gäng med människor. Dessa tolkar det som sägs till sin egen sanning och lägger till tar bort, både medvetet och omedvetet.

dscn3949.jpg

Lite skitsnack är det väl ingen som dör av, kanske, men tror att alla kan tänka sig för. Jag för min del borde väl vara uppe i tre barn nu men har ingen aning om vad som hände med mina två första påstådda graviditeter. Nå, det kan jag ta, rykten och lite lagom snack av det slaget kan jag le åt. Men de gör inte de som är ofrivilligt barnlösa. Är inte på något sätt oskyldig till allt skitsnack men jag försöker att hejda mig, jag ”skitsnackar” inte i grupp och har många gånger av tio redan konfronterat personen i fråga.

Jag var i tjugoårsåldern och var ute och åkte skidor på skaren en underbar vårdag i Östersund. Vi var cirka tio stycken, som jag kände mer eller mindre, som drog i väg på en härlig långtur. Vi stannade och gjorde upp eld och fikade i solen. Då börjades det. En person började prata mindre positivt om en skidåkare som inte var med, en annan hakade på med nått nytt och så den tredje och vidare så. Jag minns obehagskänslan väldigt tydligt än idag, känner den i magtrakten. Jag hade lätt kunnat hitta något negativt att säga jag också. Personen i fråga vågade vara annorlunda och kanske pratade mer om sig själv än många andra jag känner. Tänkte först bara var tyst och inte själv bidra men vad jag gjorde var att jag drog på med nått helt annat. Jag sa något om att jag tyckte han var rätt härlig som gick sina egna vägar och la till ytterligare nått positivt. Det blev underligt tyst men det fungerade, att par till hakade på och sa också nått bra och sedan var det färdig diskuterat, i alla fall denna gång, i alla fall när jag var med.

Gruppskitsnack kan vara farligt och eskalera till oanade proportioner och följder. Jag tror på att bryta negativa spiraler av alla former och Mark Twain lär ha sagt: "Ryktet om min död är betydligt överdrivet”…

dscn3959.jpg

Bildkommentar:Jag är ledsen Billy för att jag använde dig till detta inlägg. Du snackade aldrig skit och du var duktig på att lyssna utan att föra vidare. Hoppas du fortfarande hävdar din rätt till din strand. Laos, jag älskar ditt land!

2 dec 2012