Ibland har man inte de nödvändiga medel som krävs för att lösa en uppgift. Det kan vara ekonomiska medel eller kanske rätt verktyg (alla har t.ex. inte en kofot!). Då man inte har vad som behövs, i ordets rätta bemärkelse, får man göra en Kajsa Varg: Man tager vad man haver. Vad sägs om det här tänket:

dscn3940.jpg

Cykeldäck och ett par grenar och vips, med lite blod svett och tårar, var stockarna i land. Bilden är från De fyratusen öarna i Laos. Dessa män, vilka finurliga vinnare i kategorin avsaknad av verktyg, maskiner och ekonomiska medel! Fantastiskt att få resa och möta dessa innovatörer, komma till nya ställen, något mer primitivt i mina ögon sett men där det sprutar av goda idéer för att lösa vardagsproblem.

Fler exempel men mer åt ilands-problem-hållet skulle kunna vara slaskskrapan. Vem sjutton vill gegga ner sig med klegget i diskhon?  Lars-Anders Edström från Boden är nog rätt nöjd med att komma på något som gemeneman behöver men inte kostar skjortan. Påsklämman, en underbar uppfinning för alla med fingrar som inte klarar av att knyta, respektive knyta upp påsarna.

Nya uppfinningar dyker upp hela tiden och gamla utvecklas och förbättras. För er som inte uppmärksammat tv-serien Uppfinnarna, kan upptäcka att där kommer det en hel del både goda och mindre goda idéer. En av de goda, som tre unga tjejer håller på att utveckla, är en drinkpinne som avslöjar om ens drink blivit spetsad med droger. En av deras vänner hade blivit utsatt för övergrepp eller kanske var det våldtäckt, efter att ha blivit drogad på krogen. De satte sig ner och tänkte: Hur kan vi lösa problemet med att många blir utsatta för detta. Det visar sig att denna pinne förmodligen kommer att kunna tillverkas så att kostnaden blir någon enstaka krona. Jag hoppas verkligen att tjejerna hittar lösningen för tänk vilken nytta det skulle göra, många livsöden som skulle få förbli ljusa.  

Fram för fler innovatörer, entreprenörer och uppfinnare! De gör livet lättare och bättre för många av oss. Och fram för kvinnliga uppfinnare! Vilka kvinnor har blivit omskrivna i historien för sina uppfinningar? Marie Curie, någon fler? Kanske är det som någon skrev (kan tyvärr inte komma på var jag läste det) att en kvinna behöver få två (!) nobelpris för att få plats i uppfinnarhistorien…

18 nov 2012