Minns ni Norman Cousins? Han gav ut boken:  Att besegra sin sjukdom 1979. Han har även blivit kallad Mannen som skrattade sig frisk. Han drabbades av en ryggradssjukdom som är förlamande och obotlig. Han tog saken i egna händer då han inte blev bättre på sjukhuset. Han bytte ut medicinerna mot överdosering av C-vitamin och ägnade sin tid åt att titta på diverse roliga filmer och klipp och fann att 10 minuter gapskratt varje dag gav honom 2 timmars smärtfri sömn. Skrattet tog alltså hans smärtor men sänkte även sänkan efter varje skrattperiod och förbättringen kvarstod. Askorbinsyran och skratt ledde tillslut till ett tillfrisknande. Hans eget antagande var att negativa reaktioner tillföljd av negativ stress hade bidragit till hans sjukdom. Han menade att om negativa känslor blev negativa kemiska förändringar i kroppen borde då inte positiva leda till positiva kemiska förändringar? Idag finns forskning som stöder hans antagande, att känslor påverkar sjukdomsförlopp. Hjärnan och immunsystemet har direkta förbindelser det gör att skratt har mycket positiva inre effekter.

Ibland är jag outhärdlig, jag vet, ibland är jag inte det. Ofta är jag glad, ibland inte. Oftast är jag bäst men har mina svaga stunder. Jag är positiv men det finns negativa inslag. Jag känner många, om inte de flesta av mina brister. Ikväll fick jag en otrevlig nyhet. Men om möjlighet fanns, om jag kunde, om jag var bättre geografiskt till och om om inte bråkade med allt, skulle jag vilja finnas där för min före detta kollega men varma vän, finna massa goa, glada och knäppa filmer och klipp, som lockar till mängder av skratt, böcker man inte kan vara allvarlig till samt sprida människor med positiv energi i kring henne. Då känns det banne mig som att tillsammans skulle man, om inte bota det obotliga, i alla fall kunna få den ovälkomne Hades att vänta i minst tjugo år till innan han ville föra henne över till andra sidan. Jag tror helt ärligt och med full styrka från hjärtat att det går. Jag är en obotlig optimist men jag vet att jag har rätt!

Till min vän, du skrev: Inte tänka på det idag, utan njuta av att jag faktiskt mår bra nu. En härlig inställning och jag vet att du snart är i den mest helande miljö som i alla fall jag känner till och där finns så mycket positivt som väntar på dig. Men du vet, om du vill ha min ibland outhärdliga energi och odrägligt positiva tänkande, är det bara att säga till, för till det lovar jag, att jag alltid har ork och kraft till.

25 feb 2013