Vad vore livet utan godis? Utan den svenska drogen smågodis, utan choklad i alla dess former, märken, smaker och styrkor, utan lakrits, inga syrliga eller surasöta hårda, utan barndomens Kolaremmar, inga Polly, en Ploppfri värld, inga Centerrullar, Risen, Nappar, Colaflaskor eller Gó och glad Kexchoklad?

Jag vet inte om jag innerst inne litar på de som säger att de inte tycker om eller är intresserad av godis. Något må ju ha gått fel, hur kan man inte tycka om denna, av högre makter, skapade drog? Jag tar hellre en smörgås, låter lite suspekt i mina öron.

Oki, det kan ju vara så att man har haft en traumatisk uppväxt, där man bara fick äta de otäcka punchpralinerna eller militärens mörka choklad. Man kanske heller aldrig fick stå och trycka näsan mot rutan till Trafikkiosken eller Torget och peka på smågodis som ”kioskisten” plockade ihop via instruktioner från godishandlaren: två av de gula, nej inte de, de till höger, fyra svarta piratpengar, två sockerbitar. Kanske fick man inte heller gå till Bågen, ta en plastskål, plocka ihop godiset i den och sedan gå till kassan var på de räknade ihop, styckevis, vad det tillslut skulle kosta och hällde ner guldet i en påse. Minns ännu lyckan av påsens tyngd i handen, lördagsgodis på det nästan heliga sättet.

Det finns mycket som slarvigt kallas godis, dippade grönsaker, frukt, torkad frukt, naturgodis, yoghurt godis och så vidare men näe, det är gott men inte riktigt godis, inte heller likörfylld choklad eller punschflaskor. Godis i ena handen och alkoholen i den andra tack. Då jag lika är inne på det spåret varm choklad med punsch, ska man nu dricka, varför ta till en manipulerad barndryck?

Dumleklubborna, då man var liten, var fantastiskt goda, Dumlekola idag är inte dumt men akta er nu, älskare av Dumle, nu har det släppts ut otäckheter i samma namn, ser ni denna låter inte förledas, spring!

img-1987.jpg

Viktiga saker att fundera på. Får väl avsluta med den klassiska kommentaren: Vill du ha en Daim? Japp. Du är ju Coco!

 

26 feb 2013