While I breathe, I hope

Om man en gång varit en person som kunnat klara allt, fixa allt själv, vardagen,träning, utmaningar, tunga fysiska moment, möjligen haft för vana att ta sig an halva världens bekymmer (liten överdrift månne) plus sina egna, varit stor och stark trots inte så lång och grov, så är det väldigt svårt att vara svag.

Se bara på förkylningsreklamen där män framställs som mycket ynkligare och sjukare då de är förkylda än kvinnor. Män som ”ska” vara tuffa, hårda och starka och klara stora smällar, smärtor och bära tungt slås ut av en bacill eller ett virus. Influensa och kraftiga förkylningar gör en ynklig, den tar bort muskelkraft, ork, energin och gör en svag. Svårare för vissa män? Kanske. Men det går över.

Värk, konstanta smärtor, sömnbrist, tar bort muskelkraft, ork energi och gör en svag. Kan gå över.

Kemoterapi och strålning tar bort muskelkraft, ork, energi och gör en svag och mer därtill.

Ms, multipel skleros, en sjukdom där inflammation ger skador på centrala nervsystemet. Tar bort muskelkraft, ork energi och gör en svag och mer därtill. Det går inte över.

ALS, amyotrofisk lateral skleros, en förlamningssjukdom. Beror på att de nervceller i hjärnan och ryggmärgen som styr musklerna bryts ned. Tar bort muskelkraft, ork energi och gör en svag och mer därtill. Det går inte över.

Det finns olika grader i helvetet. Tänker ibland på det då det känns tungt i livet. Inte för att det är en tröst att andra har det värre men det får en att uppskatta det man har, inte alltid, men stundvis och ibland är det det som krävs för att möta världen med ett leende, komma ur sin egoism, möta personer i ens omgivning med en positiv kommentar.

Och ibland drabbas jag av en ”mans-förkylning” och tycker, trots allt, att det är helt ok att gnälla högljutt, gnöla ner mig i soffan med täcke, te, näsdroppar, en bok och passar att tycka ordentligt synd om mig själv. Försöker tänka på inför vem jag gnäller, inte alla gånger har jag lyckats med det och vissa av de gångerna bär jag med mig ännu…

3 dec 2012