Det kan vara svårt att byta tänk och tankesätt men det kan vara en förutsättning för att få livet att gå framåt, det kan vara nödvändigt för att överleva, en möjlighet eller enda möjligheten till att få må bra. Beteendeförändring är inte enkelt utan krävande, det kräver viljestyrka, en vilja att agera annorlunda, att förändra, mod och beslutsamhet och ibland måste ett proffs få dirigera för att man ska kunna hitta vägarna. Att ändra beteende kan vara att göra våld på den man för tillfället är, ändra mönster som är invanda, trygga eller åtminstone igenkända.

Tänka om, tänka nytt, förnya, det kan för många verka helt onödigt eller omöjligt, för andra kan det ses som en möjlighet och en utmaning som lockar. Man byter kanske ort eller land för att bryta mönster, ser sig om efter ett nytt arbete då man ”fastnat” på jobbet. Man väljer kanske att bryta upp från en destruktiv relation, kanske vill bryta en dålig vana eller följa en dröm, vilja sluta stressa och spara sin egen energi.

Vi har alla våra laster. Tror alla hört eller sagt det uttrycket någon gång. Jag har alla laster, inte allihop själv (tack och lov), runt i kring mig. De egna är godis, choklad och småkakor. De skapar både lycka, tillfredsställelse och tänder ett lyckoljus i mina ögon, de ger också illamående, ont i magen och en mjuk ”magutsida”. Mitt mindre positiva rekord är att äta 2.7 kg smågodis, på tre dagar. Då jag kom på hur mycket jag ätit blev det ett längre godisuppehåll, insåg att jag fastnat i godisträsket och att de mängderna jag åt, inte är möjligt att må bra av, trots att det var vansinnigt gott. De som säger att man kan föräta sig på godis har inte mött mig!

Som sagt, i min omgivning finns eller har det funnits många olika sorters laster. Laster kring mat, anorexi, bulimi, frossa, de som äter för mycket och de som äter ”fel”, de som tränar, tränat för mycket eller de som tränar, tränat för lite, de som har dåligt alkoholsinne och gör bort sig var och varannan gång de dricker alkohol, de som dricker eller druckit alldeles för mycket och förlorat många relationer på köpet, de som tar, tagit droger. Det finns också de som har fastnat i tobaksens våld som yngling eller som vuxen, som kämpar för att göra sig fri, de som gett upp kampen och som frätt fram tandhalsarna och de som snart utvecklar kol eller redan är drabbade.(Testa om du har kol på denna länk:) http://www.kol.se

Det bästa sättet att bli kvitt en frestelse är att falla för den. Oscar Wilde

Hm, inte om man talar om en del av lasterna ovan, ger man efter för vissa frestelser så har man skapat början till en last för livet. Jag är för beteendeförändring på våra negativa beteenden eller de som håller oss tillbaka men de goda ska vi naturligtvis hålla fast vid. Vi har förmodligen tillräckligt många negativa för att behöva ändra de goda man lyckats skapa!

1 feb 2013