Många av oss har läst om Maslows behovstrappa i skolan, om hur vi prioriterar våra behov, i ett trötthetsdis funderar jag om en förälder med små barn kan nå upp till nummer fyra och fem? Jag säger det som ett frågande påstående, fast sådana inte finns.

I basen av våra behov finns enligt Maslow nödvändigheter som mat, vatten och syre. Det låter ju rimligt och check, den fixar vi! Som nummer två kommer säkerhet och trygghet man behöver, en stabil vardag, rutiner och enklare regler för slippa ångest och rädsla inför hemska saker som kan hända. Nåja, hyfsat stabil, bra regler och ingen ångest, jag är med. Känner man sig trygg och säker är man redo för nummer tre att söka efter gemenskap med andra människor, vänner, barn och kärlek. Ha, nummer tre är avklarad, nåja, förut i alla fall, nu söker jag kanske inte gemenskap så mycket, har inte orken men får ändå, tack och lov ha kvar mina vänner. Sedan kommer nummer fyra och det är behovet av uppskattning. Behov av uppskattning, här börjar det gå långsamt för en annan. Jag är som så nöjd med de tre första och sömnbrist, tidsbrist och lite kroppsliga brister gör att detta behov får stå tillbaka. Lite sömn, uppskattning från min son och livet känns fullt tillräckligt för en trött mamma Mia skulle jag säga. Sömnbrist användas som tortyr och det kan man ju förstå. (Vill man göra småbarns föräldrar lyckliga, varför inte bjuda på lite god sömn?) På den femte och sista nivån är behovet av självförverkligande. Här handlar det inte om ett behov som helt kan uppfyllas utan ett behov som ständigt förändras. Hit når man först när man tillfredsställt underliggande behov.

Är i alla fall säker på att jag har rätt rimliga krav här i världen, mat, sömn, syre min son och trygghet. Jag har också lyxen att ha en fin familj som alltid finns där och vänner som ger all uppskattning man kan önska. hör nog till mina "rimliga" krav också.  Det övriga två stegen får jag ta eftersom det kommer, man kan ju alltid vara upp ett eller ett par steg och nafsa på nummer tre och fyra.

Men nu jag funderar vad jag ska skylla på för att jag inte hänger med i nyheterna i dagsläget? Visst läser jag tidningar ibland på nätet och det händer att jag ser korta nyheterna på tv men förr såg jag alltid nyheterna på tv, åtminstone en gång per dag. Idag ser jag först Fem myror är fler än fyra elefanter, sedan är det nattning och jag ser inget mer! Att se nyheter, hör det till nivå nummer fem herr Maslow!?

(Jag får skylla mig själv. Klockan är över läggdags och jag sitter och skrier, hade kunnat ta ikapp på nyheterna, så: Sluta gnälla Mia!)

4 feb 2013